.

.

M0.0NSHOT: 's werelds eerste koolstofvrije schoen

Beschikbaar vanaf voorjaar 2024

Vanaf de eerste dag is ons belangrijkste doel geweest om onze CO2-uitstoot te verminderen. In slechts zeven jaar hebben we nu een mijlpaal bereikt die de industrie heeft veranderd: 's werelds eerste schoen zonder CO2-uitstoot.

De CO2-voetafdruk van netto 0,0 kg CO₂e (normale sneakers stoten volgens onze berekeningen ongeveer 14 kg CO₂e uit) is bereikt zonder het gebruik van klimaatcompensaties.

Eerste blik op de eerste in zijn soort

Op 27 juni 2023 werd de historische M0.0NSHOT voor het eerst officieel aan de wereld gepresenteerd. Tijdens een openingstoespraak op de Global Fashion Summit in Kopenhagen, het toonaangevende internationale forum voor duurzaamheid in de mode-industrie, onthulden we officieel het ontwerp van 's werelds eerste koolstofvrije schoen en onze RECIPE B0.0K aan de hele industrie. De RECIPE B0.0K is onze open source toolkit die uitlegt hoe we dit hebben bereikt.

Dit is hoe we koolstofvrij werden

De M0.0NSHOT is het hoogtepunt van jaren werk om CO2 in onze activiteiten en producten te verminderen. Het is waar we al sinds onze oprichting naar streven.

In 2018 ontwikkelden we SweetFoam®, een tussenzool van CO2-negatief, milieuvriendelijk EVA op basis van suikerriet - de basis voor het nieuwe schuim van de M0.0NSHOT. In 2020 werden we het eerste modelabel dat 100% van zijn producten labelde met een CO2-voetafdruk. Een jaar later ontwikkelden we samen met adidas een schoen met 's werelds laagste CO2-voetafdruk tot nu toe van 2,94 kg CO₂e.

De volgende logische stap was dus 'to shoot for the moon') en een schoen te ontwikkelen met netto nul uitstoot.

(Benieuwd welke nieuwe methode we hebben gebruikt om de 0,0 kg C02e te berekenen Lees hier meer.)

Een mijlpaal mogelijk gemaakt door Moeder Natuur

Toen we begonnen na te denken over een schoen zonder CO2-uitstoot, hadden we al een voorgevoel dat regeneratieve wol een sleutelrol zou spelen in het bereiken van ons doel. Dit voorgevoel werd bevestigd toen we Lake Hawea Station in Nieuw-Zeeland vonden. Deze boerderij met netto-nul-uitstoot produceert superfijne merinowol van topkwaliteit en houdt meer CO2 vast dan het uitstoot. Dit is grotendeels te danken aan het uitstekende ontwikkelingsprogramma, dat zich richt op inheemse beplanting, landontginning, nieuwe grassoorten en nog veel meer.

Lees hier alles over hun werk.

Een supernatuurlijke aanpak van begin tot eind

Regeneratieve wol is slechts één stukje van de puzzel. Om de M0.0NSHOT op nul te krijgen, hebben we ook de volgende delen gebruikt:

Onze tussenzool van CO2-negatief SuperLight Foam op basis van suikerriet, waarvan de bestanddelen voor 70% biobased zijn. Ter vergelijking: de meeste schuimmaterialen in de industrie zijn voornamelijk gemaakt van synthetische materialen.

CO2-vrije oogjes gemaakt van biogebaseerde kunststoffen, die bestaan uit micro-organismen die methaan (het element dat schapen uitstoten als ze boeren) omzetten in een polymeer dat net als andere kunststoffen kan worden gevormd - zonder de CO2-voetafdruk van klassiek plastic.

De meest CO2-efficiënte verpakking die we ooit hebben gehad. Neemt minder ruimte in tijdens transport. Het neemt minder ruimte in tijdens transport, is lichter en is gemaakt van CO2-negatief Green PE, dat wordt gewonnen uit suikerriet.

CO2-bewuste transportmethoden, waarbij producten worden verscheept op schepen die op biobrandstof varen en vervolgens in elektrische vrachtwagens van de haven naar het magazijn worden vervoerd.

De toekomst van schoeisel ligt voor het oprapen

M0.0NSHOT is een kleine voetafdruk voor een schoen, maar kan een reuzensprong zijn voor de schoenenindustrie. (Sorry, woordspelingen bestaan nog steeds in de toekomst.) Dus we zijn open-sourcing van de toolkit die het tot nul bracht, en nodigen onze vrienden in de industrie uit om in onze voetsporen te treden.