Meten, reduceren, compenseren

We zijn al volop bezig met de uitvoering van ons plan om de ecologische voetafdruk van onze producten te verkleinen. Eerst meten we alle emissies van grondstof tot afval. Vervolgens verminderen we onze impact op het milieu door te werken met gerecyclede of natuurlijke materialen. Tot slot maken we het laatste stukje goed met klimaatcompensaties. Zo maken we Allbirds volledig CO2-neutraal. Maar we hebben een groter doel voor ogen: helemaal geen CO2 uitstoten. We kunnen een duurzame toekomst creëren, maar alleen als we daar samen de verantwoordelijkheid voor nemen.

Wat zit er in een voetafdruk?

Onze ecologische voetafdruk is het aantal kg CO2e dat wordt uitgestoten bij het maken van onze producten. Dat staat voor kilogram koolstofdioxide-equivalent en betekent dat we ook de uitstoot van andere broeikasgassen meenemen in de berekening van de milieu-impact van onze producten. Dus als we zeggen dat de gemiddelde voetafdruk van onze producten 7,6 kg CO2e is, hebben we het meteen ook over andere broeikasgassen zoals methaan, dat nog sterker is dan CO2.

Meten

Alles begint met de materialen die we kiezen. Zo vervangen we waar mogelijk kunststof door natuurlijke en duurzame materialen. We houden ook bij hoeveel energie gebruikt wordt tijdens het volledige productieproces. Daarnaast wordt het gebruik van de producten, zoals de energie van de wasmachine, aan de vergelijking toegevoegd. Tot slot zijn er de afgedankte producten: we hebben nog geen ideale oplossing gevonden om je Allbirds met pensioen te laten gaan, maar we werken eraan.

Still curious? Our friend Bret McKenzie helped us go a little deeper in our What’s In A Footprint video breakdown.

Onze koolstofvoetafdruk

Het resultaat van al die berekeningen? De CO2-voetafdruk van onze producten. Dat is de volledige hoeveelheid CO2e (weet je nog wat dat betekent? Hint: koolstofdioxide-equivalent) die wordt uitgestoten bij het maken van elk Allbirds-product … Voordat we dat getal tot nul kunnen reduceren met klimaatcompensaties. We willen onze cijfers met de wereld delen, net zoals dat met voedseletiketten gebeurt. Omdat het kennen van onze voetafdruk de eerste stap is om hem uit te wissen.

Een eenvoudig voetafdrukvraagstuk

Een doorsnee sneaker stoot 12,5 kg CO2e uit. De gemiddelde CO2-voetafdruk van onze producten is 7,6 kg CO2e. Dat is leuk, maar wat betekent het allemaal? Natuurlijk zeggen die cijfers weinig zonder context. Dus als je benieuwd bent naar wat 7,6 kg CO2e in het dagelijkse leven betekent, het is zoveel uitstoot als …

・Bijna 31 km met de auto rijden.
・5 keer de wasdroger laten draaien.
・De productie van 22 chocoladerepen.

Reduceren

Ons doel is om het milieu schoner achter te laten dan we het aantroffen, net zoals bomen dat doen in de natuur. Daarom geloven wij in de kracht van natuurlijke materialen en hun vermogen om ecosystemen te transformeren. We kijken verder dan klimaatneutraliteit. Dat betekent dat ons bedrijf uiteindelijk CO2-negatief zal zijn en het milieu zal verbeteren.

Compenseren

Omdat we onze uitstoot volledig willen uitwissen, vinden we dat wij (en eigenlijk alle bedrijven) verantwoordelijk moeten worden gehouden voor onze ecologische voetafdruk. Dus totdat we ons doel van nuluitstoot bereiken, zullen we onszelf belasten voor de CO2 die we uitstoten. Daarom investeren we in klimaatcompensaties om projecten te financieren die onze voetafdruk neutraliseren.